26 August 2011

CONTOH SURAT PENGESAHAN TIDAK BEKERJA PENJAGA KEDUA ATAU SEANGKATANYA PTPTN.


Nama
Alamat Pengirim
________________________________________________________________________

Kepada:

Pihak yang berkenaan. tarikh

Tuan,

PENGESAHAN TIDAK BEKERJA

Segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

2. Saya, penama seperti bermaklumat di bawah dengan ini mengakui bahawa saya adalah seorang _______ dan tidak bekerja :

NAMA : _____________
I/C : _____________
ALAMAT : _____________
STATUS : TIDAK BEKERJA

3. Sekian untuk makluman dan tindakan pihak tuan.

Yang benar,

t/tangan org xbkerja
.............................
(NAMA org xbkerja)
I/C

Saya (nama ketua kampung/pengerusi JKKK/Jaksa Pendamai/Penghulu/YB ADUN/Ahli Parlimen) yang berjawawatan (ketua kampung/pengerusi JKKK/jaksa pendamai/penghulu/ADUN/AHLI PARLIMEN) di (nama penuh tempat) mengesahkan bahawa penama di atas adalah ahli masyakat/penduduk di kawasan pentadbiran saya dan berstatus tidak bekerja dan tidak mempunyai pendapatan.

Disahkan oleh,
t/tangan pengesah
...........................
(NAMA pengesah)                                                                             Tarikh : _____________
I/C
COP PENUH JAWATAN DAN TEMPATNYA


 *************************CONTOH SURAT*****************************


MAIMUN BT HARUN,
No. 18, Jalan 6A/1,
Bandar baru bangi
43650 Bangi,
Selangor Darul Ehsan
__________________________________________________________________________


Kepada:

Pihak yang berkenaan 25 OGOS 2011

Tuan,

PENGESAHAN TIDAK BEKERJA

Segala hormatnya perkara di atas dirujuk.


2. Saya, penama seperti bermaklumat di bawah dengan ini mengakui bahawa saya adalah seorang surirumah(ada jer surirumah buat bisnes sendiri) dan tidak bekerja :

NAMA : MAIMUN BT HARUN
I/C : 590809-09-****
ALAMAT :
No. 18, Jalan 6A/1,
Bandar baru bangi
43650 Bangi,
Selangor Darul Ehsan
STATUS : TIDAK BEKERJA

3. Sekian untuk makluman dan tindakan pihak tuan.

Yang benar,

t/tangan MAIMUN
.............................
(  MAIMUN BT HARUN )
590809-09-****

Saya DATO KHALID JIWE yang berjawatan AHLI PARLIMEN di PARLIMEN HULU LANGAT mengesahkan bahawa penama di atas adalah ahli masyakat/penduduk di kawasan pentadbiran saya dan berstatus tidak bekerja dan tidak mempunyai pendapatan.

Disahkan oleh,
t/tangan Dato Khalid Jiwe
...........................
(DATO KHALID JIWET)                                                           Tarikh : 25 OGOS 2011
760219-14-3456
*Yang Berhormat KHALID JIWE
Ahli Parlimen Hulu Langat
Selangor Darul Ehsan.

*COP RASMI



# NAMA DAN WATAK HANYA REKAAN SEMATA2. TIADA KENA MENGENA ANTARA HIDUP DAN MATI.





saper dah copy n paste.....sila la komen ea...aida x marah pon...
Aida Syazwani Web Developer

As personal blogger, Aida Syazwani writes about personal lifestyles topics including craft and art area, motivation area, and home kitchen. With more than 20 years of life, Aida has many experiences to share but sometimes had others responsibility. Happy Day!!

165 comments:

Anonymous said...

Thanks utk surat ni

cik aida said...

same2...daun keladi...saper la anymous nih????

Anonymous said...

Hi, saya nak tanya apakah yang sepatut saya tulis untuk pihak yang berkenaan? Ketua Kampung atau pihak PTPTN?

niakememot said...

terima kasih kerana membantu utk surat ini :)

Suhazli said...

btol ke cmni suratnye?

Anonymous said...

thanx...sgt bergune info ni.

Anonymous said...

tq

jaehow said...

mohon copy, ye..

Jor-EL said...

Thank you so much...you help me alot...thanks

Jor-EL said...

Thank you...you help me a lot today...thanks

cik aida said...

pihak berkenaan??? tok PTPTN eh??.....kalo tok PTPTN dyer akan cakap untk pegawai PTPTN....lau yang berkenaan tuh untok ketua kg or senagkatan nyer

seran said...

thinkiu vy much sister...ur format reli help me

Lily Kamarudin said...

mnta copy ye. tq :)

Anonymous said...

o0o
tis is not official letter

Anonymous said...

minta copy ye..:)

steph said...

thanks a lot babe :)
feel free to drop by my blog too

Anonymous said...

hye :) sy mintak copy ehh ? thx sesangat .

kapten.pacat said...

wohoo..

surat ini amat mmbantu aku yg malas nk buat ayat.. hahaha

thx aida..

Faris said...

nk tnye, yg kepada pihak berkenaan tu kn, tlis cmtu je ke??

cik aida said...

erm faris ...kepada pihak yang berkenaan tuh alamat ptptn

contoh

KEPADA YANG BERKENAAN
NI ALAMAT PTPTN

..cik flutterby.. said...

..my dear, sy gne surat awk neyh untuk wat surat ptptn. amat mmbantu tatkala bingung nk wat surat. thx byk2, n maaf sb da amek bru gtaw. thxxxxxx!!! ..

raihana latif said...

comey..kamo mmg dok bngi ker???
6A/1 tu...dlu akk dok jln tu...hehee

Anonymous said...

thx byk membantu

Anonymous said...

tq so much,.,. sgt2 membantu,.,

chibidie yamada said...

kite copy yep ! ^^ TQ~
sgt berguna nie..

Anonymous said...

Ya, mungkin karena itu

Anonymous said...

salam...lau kita amk cop kat pegawai kraajaan kwasan lain dari tmpat menetap kte xpe kn...

cik aida said...

itu aida x pasti....

Anonymous said...

Sangat membantu. Terima kasih banyak..:)

Anonymous said...

tq... sgt membantu sya..

Amir Idris said...

Thanks kak. :) Appreciate it!

Anonymous said...

THANKS 4 SHARING. IT HELPS ME A LOT =)

Anonymous said...

tengss.just now i take a look at ur format for the letter. i really dont have any idea how to make the letter.huhu .thank u so very much ya :)

Anonymous said...

haha...tenkiu aida..sgt membantu...format yg kiyut

ABANG ISAIFUDDIN ABANG NORAN said...

ENTRI YANG BAGUS.. SAYA DAH BUAT SURAT UTK TOLONG MEREKA YANG PERLU SURAT NI.

anchovy said...

aida buat cmni eh? die terima eh.. tengah blur ni

cik aida said...

@anchovy

insyallh diterima

Anonymous said...

me copy and paste. thank you

Anonymous said...

thanx2...^_^

Anonymous said...

thanks a lots......^_^

Anonymous said...

tq for your info..^^

Anonymous said...

trima ksih kerna memudahkan kerja saya... :)

TiRaMoN said...

hye.. jln2 kt cni.. terjumpa blog tomel ni time cari contoh surat pengesahan ibu tdk bekerja.. thnks sngt2 tau.. ^_^ jemput dtg blog syer yer.. =)

Anonymous said...

OK SURAT NI...CUME MASIH XMENEPATI 4MAT SURAT RASMI

Anonymous said...

DAH KAWEN KER?

HOTSETAFF, Wink wink ;) said...

thanks ! sgt membantu :)

Anonymous said...

thanx... byk membantu sy yg xtau nk buat surat xbkerja nie.hehe

Mr.Bun and Mrs.Gem said...

helpful information. thanks =D used this as reference

Anonymous said...

sy copy ye..tq aida..:)

Anonymous said...

terima kasih..ianya sgt berguna buat sy..

pawang.net said...

terima kasih .. saya dah copy contoh surat awak ni... semoga Allah berkati ..

Nurul Fasya said...

thankss. nk tanya, boleh tak kalau nak sah kat sekolah je?

keyna said...

thanks! =)

ZLinK said...

haha TQ2 nak number leh xD???

cik aida said...

rase nyer x boleh....kalo duk kampung guna la penghulu

cik aida said...

@ZLinK nak num koen kat fb...guwau je

Harith said...

Super Duper punya thanks, mesti setiap kali nak time student isi PTPTN Traffic Blog ni booom haha... Thanks Again

hana@hanah said...

TERIMA KASIH BANYAK UNTUK SURAT NI.

Anonymous said...

thanks surat ni nmpk stndard d bole digunapakai :D

Anonymous said...

salam..
kak nape xleh copy ek..
~ain~

Anonymous said...

tq...bebabnyak...dah lame saye cari...tq2

Anonymous said...

tq... good job...

Anonymous said...

thanks for that "contoh surat pengesahan tidak bekerja".

Aku Dan Vespa said...

tima kasih bebanyak la yew.. saye dh pening xtau camne nak buat surat pengesahan tidak bkerja ni sbb dh lame xbuat surat2 ni....esok da nk hntar kat pjabat. last2 buka internet then cari.. pastu jumpa surat ni dlm blog Aida punya. :D tima kasih skali lg eh..

Aku Dan Vespa said...

tima kasih bebanyak yew.. saye suda pening pikir camne nk buat surat nih....sbb dh lame x mnulis surat. ayoooo..pening kpala daaa xtau nk buat surat... esok da nak hntar kat kolej. last2 buke internet n cari surat pengesahan x bkerja.. then jumpe dlm blog Aida. wuuuuuhhhuuuuu.. hepinye da jumpe. tima kasih skali lg ekkk.. :D

Aida Syazwani said...

sama2 encik vespa...jangan pening2 nak buat suratt tahu...thanks singgah

Anonymous said...

KITA PUN NAK COMMENT LA.. HAHA

rian yanz said...

neylah penyelamat aq....tq
aida

Anonymous said...

trima ksh yer sbb tulis surat ni....sy copy surt ni untk ptptn.:-)

Anonymous said...

Saya nak copy & paste...
Bole???

ros93cnsy said...

mohon copy..

ros93cnsy said...

mohon copy...
thanx...

Anonymous said...

Trima kasih ya... :)

jiaen lim said...

thanks for sharing (: it helps a lot.

roziahojijie said...

mohon copy ye aida , jemput singgah blog sy :)

Anonymous said...

T I M E K A S E H :)
sangat membantu !!

Nur Atiqah said...

TQ :) SGT MMBANTU

Anonymous said...

Ni saya nak berkongsi keuntungan bersama anda... cubalah... :)

klik di sini - http://prelaunchx.com/x/minicooper

Anonymous said...

thanks...

Bryan Anthony said...

nak tanya skit tok..kepada pihak berkenaan nak tulis apa?..kepada ptptn or alamat yang memberi pengesahan tu?..

Bryan Anthony said...

nak tanya sikit tok..yang kepada pihak berkenaan nak tulis alamat siapa?..ptptn or pihak yang mmberi pengesahan tdk bekerja tu?..

Aida Syazwani said...

alamat ptptn la....

amy atiah said...

mmh x pyah tuleh la ap2 nme pgwai ptptn uh,just tuleh alamt jer ek??

amy atiah said...

mmh so nyer x pyh tuleh la ap2 ntuk nme pgawai ptptn uh,just alamt jer??

amy atiah said...

mmh jdnye x pyh tuleh la nme ap2 bg pgwai ptptn uh just alamt jer??

Anonymous said...

ermm.. bgs2.. tq..

jaerul said...

thank you,.. sangat membantu,. hehe,.

Anonymous said...

saya copy! thanksss :)

Anonymous said...

tumpang tanye.. bukan surat ni patutnye pengesahan tak bekerja utk penjaga pertama ke (contoh: mak saya). tapi nape kat surat u stated that u adalah seorang surirumah dan tidak bekerja? sory saya blurrr...

Aida Syazwani said...

salam...saya rase kamu ni salah paham kowt, memng saya buat surat cnth ni untuk surat pengesahan tok penjaga, kat bahagian nama and status pekrjaan tuh letak nama mak kamu...if tak paham lagi...boleh tanya lagi

khai said...

tq aida...

farah anis said...

TQ :)

farah anis said...

TQ

mieyscha said...

tq for this :)

Anonymous said...

TQ AIDA.. (^,^)

Anonymous said...

thanks banyk2..

Fara Nea said...

tq sgt2.. tp dlm keadaan tdesak cmni, cmne pulak nk suh penjaga ke2 tu sign.. huhu

aqila said...

saya copy and paste surat ni...mntk izin yaw

Muhammad Amirul Asyraf said...

mintak izin nk copy.....thanks

Muhammad Amirul Asyraf said...

mintak izin copy...thanks

its hakim bro said...

thanks

Detective Fiqa said...

thanks :D sy gune ye :)

azmi said...

utk yg xde slip gaji ade x?

Aida Syazwani said...

x silap aida, yang xda slip gaji kena minta surat pengesahan bekerj asendiri dekat penghulu/tok ketua dan yang senagkatan dengan nya...

Aida Syazwani said...

y'welcome..:)

Aida Syazwani said...

copy je la....wc

Aida Syazwani said...

yup..tetapi sekarang tak duduk dah

Aida Syazwani said...

sudah singgah dah blog kamu..simple and awesome

putri_aiman said...

MTK IZIN COPY..THANKS

putri_aiman said...

salam...aida sy nk mtk izin copy..thank:)

Syaz said...

x sangka google2 jumpa surat ni..le copy paste je..thanks ye..mintak halal..:)

zaid awie said...

tqqqqqqq............

Anonymous said...

Assalam, Terima kasih banyak2, bahan ini sangat membantu dan akan saya panjangkan jika tiba-tiba bertemu dengan mereka yang memerlukan. Semoga anda mendapat pahala kerana menyediakannya.

LiYaNA MoHaMaD said...

salam..aida mintak copy ye...sy pown grad dr UTHM..:)

LiYaNA MoHaMaD said...

salam aida..
mintak copy ye..
sy pown grad dr uthm..:)

Anonymous said...

terima kasih sebab post surat ni, kalau tidak buntu nak buat ayat.. terima kasih :D

from nnmr

ferraferro said...

thank you for helping. :)

Anonymous said...

nak copy eh :) tengkiu :)

Farah Edora said...

thankz yea...

Farah Edora said...

Thankz yea...

Miela Muhamad Riza said...

Tq sis...sng xyah pening2 nk draft surat..copy n share ley?

Anonymous said...

thx draft surat ni..haha..banyak membantu...

Anonymous said...

mohon copy ye..thnx

Anonymous said...

terima kasih untuk info ni. ^.^

Anonymous said...

nak tanya masa nak mintak pengesahan tu ketua kampung / penghulu takde mintak ape2 dokumen ke? yela mcm mana org yg nak sahkan tu tau yg mak kite betul2 tak keje? takkan bagi je sekeping surat tu dier terus sign?

Anonymous said...

TQ....byk membantu.

Nurul Hidayah mustafa Afifuddin said...

Thanks ya...

nurul said...

Thanks ya..bnyk membntu..

Nurul Hidayah mustafa Afifuddin said...

Tq ya sis..

Anonymous said...

Tq ya sis...

Nurul Hidayah mustafa Afifuddin said...

Tq Yer sis...

Azira Jusoh said...

Tenq..
mOHON DI COPY YEW

Anonymous said...

mohon copy ye!

We are Anonymous :) said...

Kaseh Terima ye cik aida surat ini. I want to kopi this letter :D :D :D

Xiao Xin said...

Thank for providing this template...

Xiao Xin said...

Thanks for providing this template... Appreciated!

Syazawa said...

minum kopi brsama pasta!
TQ aida :)

Kak Ani said...

Mohon copy ye aida...terima kasih

ridhwan kamsidi said...

assalam. tumpang tanya, kalau tak buat ic ketua kmpg xper ke.? thanx.

Anonymous said...

Saya copy, dr ahmad

Anonymous said...

Saya minta izin copy...dr ahmad

PrimeMinisterrr said...

thanks :)

woot woot ;) said...

salam akak, nk tnye. kalau parents dh pencen, kena buat surat pgesahan ni jugak eh? ke just sertakn pyata pencen?

Anonymous said...

izinkan sya copy ye... :) tq..

Anonymous said...

thank you. membantu sangat. saya copy.

Anonymous said...

terima kasih

NIK IFEKA said...

mintak izin nk copy erk..
memerlukan..
thanx a lot..

Insyirah said...

Nak tnya, surat pengesahan tidak bekerja ni, kena hantar ke pjbt ptptn ke sblm kita daftar di u masing2?? Atau pun tunggu ja pihak ptptn dtg dkt u nnti, baru kita serah beserta dokumen2 lain?
Kalau kena hantar sebelum daftar, kena hantar ke pejabat cawangan ke pejabat induk ptptn??

thanks for sharing yahh,, berguna sgt2.

Aida Syazwani said...

@insyirah

surat tunggu je pihak ptptn dtg ke tempat kite..akan diserahkan time tu juga..


@woot woot pasal pencen akak tak tahu..tak pasti

Qridhwan kamsidi kebiasaan kalau surat yang penting mesti ada ic kan, untuk rujukan akan dtg



Insyirah said...

Maknanya, kena buat juga la surat rasmi ni?? ataupun, just print borg pengesahan pendapatan yang ada kt laman web ptptn???

Aida Syazwani said...

tak kisah nak guna surat rasmi ini ataupon yang ptptn dah sediakan..

Afifah_CR said...

SLAM..mntk copy yer..tq dear!

Asmahwati ismail said...

thanks sis..bguna tuk sy..

toksulong said...

terima kasih. Semoga Allah balas dan masuk kan dalam akaun pahala jariah untuk anda .Amin.

Anonymous said...

slm..
sya mohon copy surat nie..
thank you!!!

Anonymous said...

salam ziarah. mintak copy... sangat bermanfaat. semoga Allah redha :-)

Anonymous said...

salam thanks

Anonymous said...

thanks

Hunoaz azmi said...

shukran

Asma 'Ul Husna Nordin said...

tq :)

Anonymous said...

tumpang copy pasta yep.... btw thanx a lot... its help.

Anonymous said...

salam n thanks a lot

Anonymous said...

Tq cik aida...nk copy ni...hehe..awk memudahkan keje sy,moga Allah memudahkan keje awak jgk ;) @sarah.

Anonymous said...

mintak izin nk copy yea..

Thanks..

Anonymous said...

mintak izin nk copy yea..

thanks..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...